en

Cesarskie sznycle

Składniki

4 sznycle cielęce lub indycze
100 ml bulionu
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka kaparów
sok z ½ cytryny
skórka z ½ cytryny
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżki śmietany kremówki
mąka do panierowania plus 1 łyżka mąki
2 łyżki klarowanego masła
pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką z jednej strony i smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron na rumiano, począwszy od strony omączonej, usmażone przełożyć w ciepłe miejsce. Na patelnię do tłuszczu spod smażenia dołożyć łyżkę mąki i zrobić rumianą zasmażkę. Wlać bulion, zagotować i przecedzić do rondla przez drobne sitko. Do przecedzonego bulionu dodać posiekane kapary, sok z cytryny i startą cytrynową skórkę, zagotować, dodać kwaśną śmietanę oraz kremówkę, sos zagotować, podawać ze sznyclami posypując posiekanym szczypiorkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS