en

Chilindron de carnero serrano a la cubana - górska jagnięcina po kubańsku

Składniki

800 g jagnięciny albo młodej baraniny bez kości
4 łyżki oleju
1 duża cebula
1-2 papryki
2 ząbki czosnku
2 duże dojrzałe pomidory
2 łyżki pasty pomidorowej
szczypta suszonego oregano
szczypta mielonego kminu
100 ml bulionu
50 ml białego rumu
pieprz
sól

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać połowę oleju, dodać pokrojone w paski cebulę i paprykę, zeszklić, dodać posiekany czosnek i pokrojone pomidory, doprawić oregano, kminem, solą i pieprzem, dodać bulion i pastę pomidorową, dusić ok. 15 min. W innym naczyniu rozgrzać mocno olej, obsmażyć ze wszystkich stron mięso, rumieniąc, posolić, dodać do duszonych jarzyn. Dusić razem, aż mięso będzie miękkie, na kilka minut przed końcem gotowania dodać rum, podawać z ryżem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS