en

Chorba aux poissons - szorba rybna

Składniki

10 małych rybek
4-6 dużych krewetek
100 ml oliwy
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 bulwa fenkuła
1 zielona papryka
1 l  wody
100 g makaronu
1 pomidor
1 cytryna

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Fenkuł i zieloną paprykę pokroić w kostkę i dodać do rondla. Dusić ok. 5 min.
Dadać pastę pomidorową i wlać wodę. Krewetki oczyścić, oddzielić skorupki od mięsa. Chitynki dodać do zupy, gotować ok. 10 min.,  potem wyłowić skorupki z zupy. Ryby oczyścić, dodać do zupy, gotować ok. 10 min. Wyłowić ryby, obrać mięso  z ryb i odłożyć. Do zupy wsypać makaron i dodać pokrojone w mniejsze kawałki mięso z krewetek oraz startego na tarce pomidora. Gotować aż makaron zmięknie. Na końcu dodać obraną rybę i posiekaną natkę fenkułu. Podawać z ćwiartkami cytryny.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS