en

Chourizo z papryką i porto oraz młodymi ziemniakami

Składniki

* 200 g kiełbasy chourizo
* 4 łyżki oliwy
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 1 zielona papryka
* 2 liście laurowe
* 4 ząbki czosnku
* 1 pęczek natki pietruszki
* 200 ml czerwonego porto
* 1 kg młodych ziemniaków
* 1 łyżka masła
* sól

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w półplasterki cebulę i pokrojona w plastry kiełbasę chourizo. Następnie na patelnię dodać pokrojoną w półplasterki paprykę. Wszystko razem smażyć ok. 5-8 minut. Kolejnie dodać liście laurowe, pokrojone w plastry 3 ząbki czosnku oraz poszatkowane 2/3 natki pietruszki. Dolać porto, doprawić do smaku pieprzem, zredukować sos. Ugotować ziemniaki w mundurkach, odcedzić i odstawić na chwilkę. Do delikatnie rozgrzanego w rondelku masła z oliwą dodać pokrojony w plasterki ząbek czosnku i poszatkowaną resztę pietruszkę. Gdy tłuszcz będzie mocno rozgrzany wrzucić do rondelka ziemniaki, posolić, wymieszać, podawać razem z kiełbasą z jarzynami.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS