en

Cielęcina w białym winie z pieczarkami

Składniki

Pęczek włoszczyzny jak na rosół
800 g cielęciny bez kości
100 ml rieslinga
100 g pieczarek
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
3 żółtka
biały pieprz
sól

Sposób przygotowania

Obrane jarzyny zalać 1 l wody, osoliwszy gotować ok. 30 min. Jarzyny wyjąć, wykorzystać do innych celów, do wywaru jarzynowego wlać wino, zagotować, dodać pokrojone w kostkę mięso, gotować ok. 30 min. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, gotować kolejne 20 min. Dodać śmietankę, zagotować, zdjąć naczynie z ognia, zaprawić sos żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kluseczkami typu szpecle.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS