en

Conejo en salsa de almendras Królik w sosie z migdałami

Składniki

2 tuszki z królika
8 łyżek oliwy
garść obranych ze skórki migdałów
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
szczypta szafranu
2 goździki
pęczek natki pietruszki
szczypta cynamonu
czarny pieprz
sól
100 ml białego wina
2 kiście laurowe

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać migdały, obrane ząbki czosnku. Gdy migdały zaczną zmieniać kolor dodać posiekaną cebulę i  szafran. Dusić ok. 3-5 min. Odstawić do wystygnięcia. Goździki, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, pieprz oraz zawartość patelni przełożyć do pojemnika, podlać wodą i zmiksować na gładką masę. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, obsmażyć na niej osolone i popieprzone tuszki królicze. Podlać białym winem, dusić ok. 3-5 min. Dołożyć zmiksowany sos i liście laurowe. Dusić aż mięso będzie miękkie.
Mięso pokroić na plasterki i wraz z sosem podawać na ciepło.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS