en

Coniglio agrodolce Królik na słodko-kwaśno

Składniki

4 tuszki królicze
2-3 liście laurowe
3-5 łyżek oliwy
1 cebula
2 gałązki selera naciowego
sól
pieprz
4-5 łyżeczek cukru
100 ml białego octu winnego

sos:
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
150 ml pulpy pomidorowej
sól
pieprz

Sposób przygotowania

W rondelku rozgrzać oliwę, przesmażyć w niej ząbek czosnku, gdy odda smak i aromat wyjąć czosnek, wlać pulpę pomidorową. Posolić, popieprzyć do smaku, gotować ok. 5-7 min. Doprawić sos świeżymi liśćmi bazylii.
W garnku zagotować osoloną wodę, dodać liście laurowe, włożyć tuszki królika, gotować je ok. 10 min. Wyjąć mięso, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć tuszki z obu stron, dodać drobno posiekaną cebulę i seler naciowy. Smażyć ok. 5 min. do zeszklenia cebuli.Dodać cukier i ocet. Dusić aż cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje.
Podawać z sosem pomidorowym i sosem spod królika.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS