en

Curry jarzynowe

Składniki

250 g ziemniaków
250 okry
250 g zielonego groszku
różyczki z jednego kalafiora
3 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
1 łyżka klarowanego masła (ghee)
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżeczka zmielonych ziaren gorczycy
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 świeża zielona papryczka chili
kilka suszonych liści curry
100 ml naturalnego jogurtu
sól
 

Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować na półtwardo, odcedzić. W rondlu lub woku rozgrzać masło, wsypać przyprawy w proszku, dodać rozgnieciony wcześniej w moździerzu czosnek z imbirem, pokrojoną drobno zieloną papryczk chili i liście curry, mieszając smażyć kilkadziesiąt sekund. Dodać ziemniaki, okrę, od której wcześniej odciąć ogonki, podlać odrobiną wody, dodać kalafiora i groszek, dusić, podlewając odrobiną wody, aż jarzyny zmiękną, lecz pozostana jędrne. Posolić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS