en

Curry z zielonych bananów

Składniki

3 zielone banany
2 łyżki masła klarowanego
3 szalotki
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
4-5 ziaren czarnego pieprzu
1 zielona, ostra papryczka chilli
1 łyżka masali warzywnej
1 łyżka kurkumy
1 laska cynamonu
pęczek świeżych liści curry
2 łyżeczki cukru palmowego
1 pomidor
1 łyżeczka chilli w proszku
sól
2 limonki
4 łyżki jogurtu

Sposób przygotowania

Banany obrać ze skórki, pokroić na plastry. W moździerzu utrzeć na gładką masę  imbir, czosnek, ziarna czarnego pieprzu, papryczkę chilli. W razie potrzeby dolać trochę wody.

Na woku rozgrzać masło, dodać pokrojone w łódki szalotki, wymieszać i smażyć aby zmiękły. Dodać pastę, masalę warzywną, kurkumę, cynamon, wymieszać, podlać wodą. Do sosu dołożyć banany i gotować ok. 20 min. W trakcie gotowania dodać liście curry, cukier palmowy. Pomidory pokroić w ćwiartki  i wraz z chilli w proszku oraz solą dodać do curry. Na koniec dodać sok z limonek i jogurt. Wymieszać dokładnie. Podawać na gorąco ze świeżymi liśćmi kolendry i mięty.

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS