en

Demikat – zupa z bryndzą

Składniki

1 duża cebula
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka ziaren kminku
150 ml śmietany
grzanki z ciemnego chleba
natka pietruszki
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę pokrojoną w kawałki zagotować z papryką i kminkiem w 800 ml posolonej wody. Śmietanę wymieszać z bryndzą na gładką masę. Wywar z cebuli przecedzić, a następnie część płynu stopniowo połączyć ze śmietaną i bryndzą, dobrze mieszając. Resztę płynu doprowadzić do wrzenia, wlać zawartość miski ze śmietaną, całość zagotować. Podawać z grzankami posypane posiekaną natką pietruszki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS