en

Dynia panierowana w sosie pomidorowym

Składniki

1 dynia
200 g mąki
olej do smażenia
sól
1 kg pomidorów
1-2 łyżki oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
sól
pęczek kolendry

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać pozbawioną ziaren ostrą papryczkę. Pomidory pokroić na połówki, dodać do rondla, posolić Gotować ok. 30 min.,  aż pomidory się rozpadną.  Całość przetrzeć przez sito do miski. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć, pokroić w kawałki, opanierować w mące i usmażyć na złoto z każdej strony. Usmażone kawałki dyni zalać sosem pomidorowy, powinny się macerować w sosie ok. 2-3 h. Podawać na zimno, posypane posiekaną kolendrą.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS