en

ERDÄPFEL KNÖDERLN KNEDELKI ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM

Składniki

0,5 kg ziemniaków typu mączystego
1 jajko
ok. 300 g maki pszennej ( ile zabierze)
ok. 150 g kaszy manny
1  kg szpinaku świeżego lub 6 kostek mrożonego
150 g masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
150 g sera typu bergkaese
szczypiorek

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Odcedzone przecisnąć przez praskę aby uzyskać gładkie puree. Odstawić. 
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodać zblanszowany szpinak ( lub rozmrożony i odciśnięty z wody).
Dusić ok. 5-7 min doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia. Do miski z puree wbić całe jajko, dodać mąkę i kaszę manną, doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładką masę, która odchodzi od ręki.
Na posypanej mąką desce z ciasta uformować wałek, nożem podzielić go na kawałki.  Kawałki uformować w placuszki, które należy nadziać farszem ze szpinaku i formować w kuleczki - knedelki. Gotowe knedelki wrzucić na osolony wrzątek, gdy wypłyną są gotowe.

Podawać polane roztopionym palonym masłem i posypane utartym górskim serem (bergkase) oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS