en

Falafel

Składniki

* 250 gr ciecierzycy
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 1 łyżeczka mielonego kminu
* 1 łyżeczka mielonej kolendry
* 1 cebula
* 1 pęczek kolendry
* 1 pęczek pietruszki
* szczypta chili
* sok z cytryny
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki
* olej do smażenia
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę na noc namoczyć, odcedzić, zmiksować na gładką masę razem z kolendrą i pietruszką, dodać pozostałe przyprawy, mąkę i jajko, wyrobić na gładką masę, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smażyć je na złoto w rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym, podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS