en

Figi nadziewane w sosie tamaryndowym

Składniki

* 12 świeżych fig
* 1 duża cebula
* 1 duża pierś z kurczaka
* 3 łyżki oliwy
* 1 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
* 1 łyżeczka mielonego kardamonu
* 1 łyżeczka mielonego cynamonu
* 2 łyżki brązowego cukru
* 2 łyżki pasty tamaryndowej
* 250 ml wody
* 1 granat
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie razem ze szczyptą cynamonu. Następnie pokroić w malutkie kawałki pierś z kurczaka i podsmażyć razem z cebulą, doprawić szczyptą kardamonu i ziela angielskiego. Smażyć aż mięso będzie gotowe. Ściągnąć mięso z patelni i przełożyć do miski.
Na patelnię wlać pastę tamaryndową z wodą. Zagotować. Doprawić zielem angielskim, kardamonem, cynamonem i cukrem. Gotować do zredukowania sosu o połowę.
Figi otworzyć odcinając ogonek, łyżeczką wydrążyć miąższ, a na jego miejsce włożyć mięsny farsz.
Nafaszerowane figi położyć na obrzeżach patelni z sosem, przykryć i dusić ok. 7 minut.
Podawać polane sosem z patelni i posypane owocami granatu.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS