Skip to main content

Filipino chicken afritada

(Filipiny)

Składniki:

  • 1 mały kurczak
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 zielona papryka
  • 100 ml pasty pomidorowej (pasata)
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 50 ml soku z anansa
  • 2-3 łyżeczki sosu rybnego
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
img

Przygotowanie

  • 1Kurczaka podzielić na części, zamarynować w soli i pieprzu.
  • 2Na rozgrzanym oleju obsmażyć na rumiano kawałki kurczaka, rozpoczynając od strony ze skórą. Kurczaka zdjąć z patelni, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone w kostkę cebulę, czosnek i pastę pomidorową.
  • 3Marchewkę, pomidory, paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać na patelnię, dusić ok. 5 min. Zawartość patelni przełożyć do rondla z kurczakiem, podlać pastą pomidorową i bulionem, dusić do miękkości. Doprawić sokiem z ananasa, brązowym cukrem, ewentualnie solą.
  • 4Podawać na ciepło z ziemniakami, szczypiorkiem i jajkami przepiórczymi.