en

Finkenwerder scholle - flądra z Finkenwerder

Składniki

4 flądry
sok z cytryny
sól
mąka do panierowania
100 gr surowej wędzonej szynki
2 łyżki klarowanego masła
800 gr ziemniaków
4 młode cebulki
masło
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać klarowane masło. Lekko zrumienić pokrojoną w kosteczkę szynkę, wyjąć łyżką cedzakową z patelni. Na tym samym tłuszczu usmażyć z obu stron opanierowaną w mące rybę, pod koniec dorzucając szynkę.
Rybę podawać z  ugotowanymi ziemniakami ze świeżym masłem i posiekaną cebulką.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS