en

Fish in coconut curry - ryba w kokosowym sosie curry

Składniki

300 g ryby (najlepiej płaszczki)
3 łyżki oleju
kilka ziaren kminu rzymskiego
1 cebula drobno posiekana
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki garam masali
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta mielonego cynamonu
100 ml wody
1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
2 łyżki pasty pomidorowej
400 ml mleka kokosowego
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać olej , dodać do niego kilka ziaren kminu. Wymieszać. Dodać cebulę, kurkumę, garam masalę, sproszkowany kmin i cynamon. Całość przesmażyć i podlać wodą.  Pomidor pokroić w kostkę i  z pastą pomidorową dodać na patelnię. Rybę pokroić w kostkę i dołożyć do całości. Podlać mlekiem kosowym, zagotować, posolić, popieprzyć. Podawać z ryżem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS