en

Frühlingsalat mit Lamm - sałata wiosenna z jagnięciną

Składniki

1 główka roszponki
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka bulionu jarzynowego
2 łyżki oleju z dyni
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
pęczek szparagów
100 gr wędzonej szynki
100 gr czarnego chleba
4 kotlety jagnięce
200 gr młodych ziemniaków
2 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

W osobnych naczyniach ugotować młode ziemniaki i szparagi. Ugotowany bulion jarzynowy ściągnąć z ognia, dolać ocet jabłkowy, olej rzepakowy, olej z dyni i pieprz. Wymieszać.
Na rozgrzaną i naoliwioną pędzlem płytę grilla położyć kotlety jagnięce, soląc i pieprząc w trakcie smażenia.
Ułożyć na półmisku odcedzone ziemniaki i szparagi oraz roszponkę.
Na patelni rozgrzać klarowane masło i usmażyć pokrojone w kostkę szynkę oraz chleb.
Ziemniaki, szparagi i sałatę polać sosem. Zdjąć usmażone mięso z grilla, położyć na półmisku, wszystko posypać skwarkami z szynki i chleba. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS