en

Frykadelki w sosie kaparowym z ziemniaczanym purée

Składniki

500 g mielonej wieprzowiny
100 g wędzonej metki „herbacianej”
100 g metki cebulowej
1 jajko
sól
bułka tarta do panierowania
2 łyżki masła klarowanego do smażenia
250 ml “Fond” wołowego (skondesowanego bulionu wołowego)
100 ml słodkiej śmietanki
50 ml śmietany kwaśnej
50 g kaparów
500 g sypkich ziemniaków
100 ml mleka
1 łyżka masła
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól

Sposób przygotowania

Mielone mięso wymieszać z metką wędzoną i cebulową, dodać jajko. Doprawić, wyrobić na jednolitą masę, uformować wałeczki i opanierować je w bułce tartej. Usmażyć na rumiano. Do fondu dodać siekane kapary oraz śmietankę, gotować na wolnym ogniu redukując o połowę. Dodać śmietanę, mieszając zagotować.
Frykadelki podawać na gorąco z pureé ziemniaczanym i kaparowym sosem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS