en

Gambas al ajillo Krewetki w czosnku

Składniki

10 surowych krewetek
pół szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 ostra papryczka
2 ząbki czosnku
szczypta morskiej gruboziarnistej soli
natka pietruszki
50 ml brandy

Sposób przygotowania

Krewetki pozbawić skorupek, pozbawić czarnej żyłki (przewód pokarmowy). W małym, płaskim naczyniu glinianym rozgrzać oliwę, dodać ostrą papryczkę i posiekany w plasterki czosnek. Smażyć ok. 2 min. do czasu aż poczujemy aromat czosnku. Dodać krewetki, obsmażyć je aż zmienią kolor na różowy. Posolić, dodać posiekaną natkę pietruszki i wlać brandy. Podawać na gorąco z białym pieczywem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS