en

Gebackene Käsknödel – smażone knedle serowe

Składniki

* 5-6 kromek pszennego chleba lub bułki
* 2 jajka
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 2-4 łyżki mąki
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* 250 g sera żółtego (np. bergkaese lub gruyer)
* 2-3 ziemniaki
* pęczek szczypiorku
* gałka muszkatołowa
* sól
* pieprz
* tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę i zalać mlekiem. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zgnieść na puree, połączyć wszystkie wymienione składniki, dodając pokrojony w kosteczkę ser, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i galkę muszkatołową do smaku oraz tyle mąki, by dało się zwilżonymi dłońmi formować knedle wielkości mandarynki. Lekko je spłaszczywszy smażyć knedle z obu stron na złoto na oleju lub klarowanym maśle.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS