en

Gnocchi di Sauris con kummel e speck - kluseczki gnocchi z Sauris z kminkiem i szpekiem

Składniki

* ok. 300 g mąki
* 2 jajka
* 4-5 dużych ziemniaków
* 2-3 łyżeczki kminku
* 150 ml słodkiej śmietanki
* 100 g szpecku (dojrzewającej wędzonej szynki lub boczku)
* 1 łyżka masła
* kilka łyżek świeżo startego parmezanu
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree, dosypać mąkę, wbić jajka i drobno posiekany kminek. Wyrobić dość twarde ciasto, w razie potrzeby dosypując nieco mąki. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką deskę, odcinać z niego kawałki, formować z nich wałki i odcinać kluski wielkości i kształtu kopytek. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i zezłocić na nim szpeck. Następnie wlać na patelnię słodka śmietankę, posolić i popieprzyć. Gotować do zgęstnienia sosu. Kluski przełożyć na patelnię z sosem, ew. podgrzać, wymieszać, podawać posypane startym parmezanem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS