en

Gotowany szczupak w maśle

Składniki

1 cały szczupak, oczyszczony i pokrojony na dzwonka
2 jajka na twardo
1 cytryna
3 łyżki masła
pęczek koperku
200 ml białego wina
2 marchewki
1 por
1 seler
sól
całe ziarna białego pieprzu

Sposób przygotowania

Do garnka z 1/2 l wody wlać wino, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, 2 gałązki koperku, 2 plastry cytryny, pokrojony seler i por oraz parę ziaren białego pieprzu. Wszystko zagotować. Następnie wrzucić dzwonka ryby i gotować pod częściowym przykryciem ok. 15 minut.

 

Sos:

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kosteczkę jajka, poszatkowany koperek oraz sok z cytryny. Podgrzać, rybę wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS