en

Gravlax z sosem musztardowym - łosoś z sosem musztardowym

Składniki

1-2 duże płaty łososia ze skórą

Marynata
6 łyżek cukru
4 łyżki soli
100 ml koniaku
150 ml octu winnego
100 ml wody
biały ziarnisty pieprz
łodygi koperku

Sos
2 łyżki słodkiej musztardy
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka HP sauce
2-3 łyżki octu winnego
150 ml parzonej zimnej kawy
sok z 1/2 cytryny
pęczek koperku

Sposób przygotowania

Naciąć skórę łososia w kilku miejscach, połączyć wszystkie składniki marynaty, włożyć łososia, przykryć, marynować w chłodnym miejscu minimum. 48 godz.
Do miski włożyć musztardę, cukier brązowy, sos sojowy,  HP sauce, ocet winny, wlać kawę, dodać sok z cytryny i posiekany drobno koperek. Całość dobrze wymieszać. Powoli dolewać olej rzepakowy i mieszać energicznie do uzyskania gładkiej , jednolitej emulsji.
Pokrojone plastry łososia ukłożyć na talerzu, ozdobić gałązkami koperku i ćwiartką cytryny. Polać do smaku sosem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS