en

Ham and haddie

Składniki

* 1 filet z wędzonego łupacza (ew. innej wędzonej morskiej ryby)
* 100 ml pełnotłustego mleka
* 40 g masła
* 2-3 plastry bekonu
* 2 łyżki śmietanki kremówki
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

W rondlu zagotować mleko z połową masła, włożyć rybę, trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 3-4 min. Przełożyć rybę w ciepłe miejsce, zachowując wywar, w drugim rondlu rozgrzać resztę masła, dodać śmietankę i dwie łyżki wywaru, gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawiając go do smaku solą i pieprzem. Na patelni zrumienić bez tłuszczu plastry bekonu, rybę polać sosem, obłożyć bekonem, podawać np. z jajkami gotowanymi w koszulkach.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS