en

Hamburski Labskaus

Składniki

800 gr peklowanej wołowiny
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
1 kg ziemniaków
500 gr cebuli
1 łyżka smalcu
4 matjasy
1 ogórek konserwowy
500 gr marynowanych buraków
4 rolmopsy
4 jajka
masło
sól
pieprz
sos worcestershire

Sposób przygotowania

Zapeklowane mięso ugotować do miękkości i odstawić na chwilę. W osobnym garnku ugotować ziemniaki. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć na nim drobno poszatkowaną cebulę. Posiekane buraki, ogórek konserwowy, matjasy i cebulę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Mięso zmielić lub drobno posieka i dodać do reszty. Wszystko wymieszać na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire. Następnie na maśle usmażyć sadzone jajka.
Z masy ziemniaczanej uformować babeczkę, obok położyć jajka sadzone i rolmopsa. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS