en

Hamburskie filety z dorsza w sosie curry

Składniki

2 łyżki curry delikatesowego łagodnego (bez soli)
500 g ziemniaków odmiana liliana typu kulinarny B
250 g filetów z dorsza
10 g masła
10 g mąki
250 ml rybnego bulionu (fondu)
50 g mięsa z krabów
50 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, posolić, ugotować do miękkości. Na parze ugotować filety z dorsza. Na patelni rozpuścić masło, dodać mieszankę curry. Kiedy curry połączy się z masłem dodać mąkę. Otrzymaną zasmażkę, zdjąć z ognia i rozprowadzić z zimnym bulionem. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek, posolić, zagotować. Dodać mięso z krabów, śmietanę, mieszać aż sos zgęstnieje. Filety podawać na ciepło z odcedzonymi ziemniakami polane sosem curry.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS