en

Hreimeh - ryba po marokańsku

Składniki

* 1 świeża morska ryba
* 3 łyżki oliwy
* garść posiekanej natki pietruszki
* garść posiekanej natki kolendry
* 1 cebula
* 1 papryka chili
* 1 żółta papryka
* 1 czerwona papryka
* 6 ząbków czosnku
* 2 łyżki pasty pomidorowej
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka zmielonej kolendry
* 1 łyżeczka zmielonego kminu
* 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
* 350 ml wody
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w półplasterki cebulę. Następnie wrzucić na patelnię posiekaną natkę pietruszki i kolendry, przemieszać, chwilę dusić Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę żółtą i czerwoną, a następnie poszatkowane chili. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy: słodką paprykę, kmin, kolendrę. Dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Rybę delikatnie ponacinać równolegle do grzbietu i położyć w gotującym się sosie. W trakcie gotowania dodać sok z cytryny. Gdy ryba będzie gotowa do spożycia, podawać, doprawiając do smaku solą i pieprzem.

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS