en

Invârtita de la Ciuta - ziemniaczane naleśniki

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
1 duży ziemniak
3 jajka
2-3 łyżki mąki
1 łyżka oleju
sól
pieprz
200 ml wody

Sos czosnkowy:
5 ząbków czosnku
100 ml wody
sól
pieprz


Farsz
2 piersi kurczaka
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
100 ml białego wina

Sposób przygotowania

Ziemniaka obrać i utrzeć na tarce ( duże oczka), nie odlewać wody spod ziemniaka, dodać 3 jajka - całe, wodę, olej, makę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać aby uzyskać konsystencję ciasta na naleśniki,  patelnię natłuścić olejem i smażyć  naleśniki z obu stron. Odkładać na płaski, odwrócony dnem talerz.

Obrany czosnek zmiksować z wodą i doprawić solą i pieprzem.

Na rozgrzaną patlenię wlać olej, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Obsmażyć mięso. Następnie wlać 1-2 łyżeczki sosu czosnkowego. Dokładnie wymieszać całość. Dodać mąkę i białe wino. Udusić całość.

Gotowe naleśniki nadziać farszem, złożyć na pół i podawać np. z uduszonymi jarzynami.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS