en

Involtini di pesce spada Roladki z miecznika

Składniki

2 duże filety z miecznika
sól
garść ośródki z 2 białych bułek
garść rodzynek
garść orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy
4-5 łyżek wytrawnego białego wina
sól
pieprz
1 duża cytryna
2-3 liście laurowe

Sposób przygotowania

Wyciąć z filetów skórę ryby, posolić. Do miski włożyć ośródkę z bułek, rodzynki, orzeszki piniowe, posiekaną drobno natkę, oliwę, wino, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać na gładką zwartą masę. Każdy z filetów,  jeśli są duże podzielić na 2 kawałki, nałożyć farsz i spiąć boki wykałaczkami.
Dno rondla wyłożyć plastrami cytryny, dodać liście laurowe, położyć roladki z ryby. Skropić oliwą i podlać białym winem. Zagotować. Gdy sos zacznie parować, naczynie przykryć pokrywką i dusić 5-7 min.
Podawać na ciepło, polane własnym sosem, posypane posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS