en

Jagnięcina z daktylami

Składniki

6 łyżek masła
800 g udźca jagnięcego
4 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
350 ml wody
500 g daktyli bez pestek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka ziarna sezamowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Do rozgrzanego w rondlu masła wrzucić pokrojone w niewielką kostkę mięso, poszatkowaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko smażyć do zrumienienia mięsa. Następnie dodać imbir, kurkumę i sól. Wlać wodę, przykryć i dusić na małym ogniu aż mięso będzie mięciutkie (ok. 40 minut).
Następnie dodać daktyle, miód i cynamon. Gotować bez przykrycia do zredukowania sosu. Podawać posypane uprażonym sezamem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS