en

Jawajskie curry rybne z dorszem i krewetkami

Składniki

1 filet z dorsza
200g krewetek
100ml mleczka kokosowego
100ml śmietanki kokosowej
2-3 łyzki curry
2-3 łyzki oleju
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
8 pomidorków koktajlowych
mały kawałek imbiru
pęczek kolendry
1 limonka
sól

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, dadać posiekaną drobno szalotkę.
Obrany imbir pokroić w plasterki , posiekać czosnek, oczyścić i pokroić papryczkę chilli, wszystko razem wymieszać na patelni. Po chwili dodać curry i całą zawartość patelni mocno podgrzać.
Wlać mleczko kokosowe, gotować ok. 5 min. Filet z dorsza pokroić na małe kawałki, położyć na patelni, dodać śmietankę kokosową, pomidorki  i sok z limonki, na końcu dołożyć krewetki. Gdy ugotują się krewetki danie jest gotowe.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS