en

Jota - włoski kapuśniak

Składniki

* 500 g kiszonej kapusty
* 250 g fasoli borlotti
* 300 g pancety (surowego wędzonego boczku)
* 4 duże ziemniaki
* 250 ml białego wina
* 1 liść laurowy
* 3 łyżki oliwy
* 1 ząbek czosnku
* 2 płaskie łyżki mąki
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Fasolę moczyć przez noc, wodę odlać, zagotować ze świeżą wodą, znów ją odlać, wlać nową wodę, zagotować i trzymać na ogniu, aż fasola zmięknie. W trakcie gotowania do garnka z fasolą dodać skórę z boczku oraz boczek pokrojony w kosteczkę. Gdy całość jest prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. W osobnym garnku zagotować kapustę z odrobiną wody, winem i liściem laurowym i gotować do miękkości. Gdy zawartości obu garnków zmiękną, połączyć je.
Na patelni rozgrzać oliwę, zezłocić na niej przecięty wpół ząbek czosnku, zdjąć czosnek z patelni. Do oliwy dodać mąkę, zrobić złocistą zasmażkę. Wymieszać z zupą, całość zagotować. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS