en

Jumeri - ragout wieprzowe z mamałygą

Składniki

* 500 g wieprzowiny (szynka, schab)
* 2 duże cebule
* 4 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju
* 200 ml białego wina
* 1 pęczek koperku
* 200 g mamałygi
* 150 g bryndzy
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Do gotującej się wody wrzucić kaszę i gotować ciągle mieszając ok. 1 minuty. Ugotowaną kaszę wyłożyć do foremki i odstawić by zastygła. Pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek zeszklić na patelni. Następnie wrzucić na patelnię pokrojone w kostkę mięso i dusić ok 10 min. Podlać winem i dusić, aż mięso zmięknie, a większość wina wyparuje. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany koperek. Zredukować sos. Na rozgrzaną płytę grilla położyć zastygłą mamałygę i opiec z dwóch stron. Podawać z mięsem posypaną bryndzą.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS