en

KALBSLEBER A LA TYROLIENNE - CIELĘCA WĄTRÓBKA PO TYROLSKU

Składniki

500 g wątróbki cielęcej
50 g mąki
100 g klarowanego masła
pieprz
2-4 plastry specku
100 g masła
1 cebula lub 2 szalotki
2 łyżki kaparów z zalewy lub solonych
200 ml bulionu wołowego
1 cytryna
100 ml kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, gdy cebula się zeszkli dołożyć kapary. Podlać bulionem, dusić ok 10 min. Cytrynę dokładnie umyć, startą z niej skórkę wraz z sokiem dodać do sosu. Doprawić sos śmietaną.  Wątróbkę pokroić w zgrabne plastry, opanierować z jednej strony w mące i smażyć na patelni z rozgrzanym klarowanym masłem. Popieprzyć.

Dodać plasterki szpeku i zrumienić. Podawać watróbkę z sosem, przybraną chrupiącym speckiem i plasterkiem cytryny.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS