en

Kalmary nadziewane ziemniakami i boczkiem

Składniki

* 2 ziemniaki
* 4 kalmary (tuby)
* 100 g surowego wędzonego boczku
* 1 pęczek natki pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* 100 ml białego wina
* 3-4 łyżki oliwy
* olej do smażenia
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować na półtwardo w mundurkach, lekko przestudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
Pióropusze kalmarów i boczek pokroić w drobne kawałki i podsmażyć na oliwie Czosnek i natkę drobno posiekać, dodać na patelnię, dołożyć ziemniaki, następnie całość zalać winem. Dusić ok. 10 minut, do odparowania płynu. Farsz przełożyć do miski, ew; dolać nieco oliwy, doprawić solą i pieprzem, przestudzić.
Gotowym farszem nadziać kalmary. Używając wykałaczek zamknąć je, tak aby w czasie smażenia farsz nie wypadł. Położyć na rozgrzany olej i obsmażyć z obu stron na mocnym ogniu, rumieniąc. Zmniejszyć ogień i jeszcze dusić ok 5 min. Podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS