en

Kapustová Polievka Kapuśniak

Składniki

1 wędzona golonka
2-3 liści laurowe
2-3 ziaren ziela angielskiego
1 seler korzeniowy mały
2 marchewki
150 g kiełbasy paprykowanej
0,5 kg kapusty kiszonej
1 łyżeczka smalcu
1 cebula
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka kminku
1 łyżka mąki
sól

Sposób przygotowania

Wędzoną golonkę gotować ok. 1,5 h dodając do wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Miękką golonkę obrać z mięsa, odłożyć. Do pozostałego wywaru dodać  posiekane w drobną kostkę seler, marchewkę, kawałki paprykowanej kiełbasy, kiszoną kapustę. Gotować 40 min. Dodać mięso z golonki.
Na patelni rozgrzać smalec, przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, dodać czerwoną paprykę, kminek i mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić wywarem, tak by nie miała grudek. Wlać do zupy, zagotować.
Zupę podawać z kleksem kwaśnej śmietany , posypaną czerwoną papryką.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS