en

Kartoffelsuppe mit Krachele - zupa ziemniaczana z grzankami z pasztetówką

Składniki

750 g ziemniaków
2 marchewki
1,5 l bulionu
3 szalotki
150 g pasztetówki
2 łyżki masła
4 kromki ciemnego pieczywa
1 łyżka klarowanego masła
szczypta szafranu
szczypta majeranku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną drobno szalotkę. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki , marchewkę i szczyptę szafranu.
Całość zalać bulionem, gotować ok. 20 min.
Do miski wyłożyć pasztetówkę, dodać majeranek, sól, pieprz i wymieszać na gładką masę.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, z pieczywa zrobić rumiane grzanki, nastepnie zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym.
Posmarować grzanki pasztetówką i pokroić w dużą kostkę.
Zupę podawać z wrzuconymi do niej grzankami, posypać posiekaną natką pietruszki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS