en

Käse Spätzle - serowe szpecle

Składniki

500 gmąki
1 jajko
ok. 2 szklanek wody
sól
2 łyżki masła
200 g ostrego, alpejskiego sera żółtego (np. berg kaese lub gruyere)
kilka plastrów łagodnego żółtego sera (np. ementaler)
słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania

Z mąki, jajka, wody i soli wyrobić dość twarde ciasto, twardsze niż na nasze kluski kładzione. Wlać ciasto do specjalnego urządzenia, służącego do wyrobu klusek (rodzaj sitka o otworach wielkości wiśni) i mieszać je drewnianą łyżką, by formujące się szpecle wpadały do garnka z gotującym się osolonym wrzątkiem. Gdy wypłyną, kluski odcedzić i przełożyć na patelnię z gorącym masłem. Posypać startym ostrym serem, smażyć chwilę, mieszając, aż ser się rozpuści. Położyć na wierzchu ser w plastrach, przekryć patelnię, by się lekko rozpuścił. Posypać papryką, podawać na patelni.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS