en

Kebab na pałeczkach cynamonowych z sałatką

Składniki

* 12 patyczków z kry cynamonu
* 1,2 kg mięsa mielonej jagnięciny
* 100 g tłuszczu jagnięcego
* 2 duże cebule
* 5 ząbków czosnku
* 120 gr posiekanej natki pietruszki
* 2 łyżki mielonego kminu
* pasta sezamowa (tahini)
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania

Cebule poszatkować bardzo drobno i wymieszać z mięsem, tłuszczem, drobniutko pokrojonym czosnkiem, pietruszką i kminem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie na ok. 1 godzinę wstawić całość do lodówki. Po wyciągnięciu uformować kebaby i nadziać je na cynamonowe patyczki. Ścisnąć by mięso dobrze przywarło do pałeczek. Rozgrzać grill, położyć kebaby i smażyć ze wszystkich stron. Wyłożone na talerz kebaby polać pastą tahini. Podawać z sałatką „fatusz”.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS