en

Kedgerre

Składniki

300 g wędzonego łososia
1 cebula
100 g masła
szczypta kurkumy
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
150 ml śmietanki
200 g ryżu basmati
pęczek pietruszki
4 jajka
sól, pieprz

Sposób przygotowania

W rondlu zagotować wodę, wsadzić do niej  cały kawałek łososia , gotować ok. 5 min. na niewielkim ogniu. Ugotowaną wyjąć, zdjąć skórę, wyjąć ewentualne ości i pokroić na duże kawałki. Do wody spod ryby wsypać ryż i gotować ok. 15-20 min. Jajka ugotować na twardo, 2 z nich posiekać drobno.
Na patelni rozpuścić masło i zeszklić  drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę kurkumy i garam masalę. Całość rozprowadzić śmietanką. Dodać odcedzony ryż, posiekane jajka, wymieszać dokładnie , na wierzch położyć kawałki ryby i przybrać ćwiartkami pozostałych jajek i posiekaną pietruszką.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS