en

Keralskie rybne curry

Składniki

500 g filetów z białej ryby lub łososia
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki oleju kokosowego
2 zielone papryczki chili
2 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka garam masala
500 ml mleczka kokosowego
2 pomidory
pęczek natki kolendry
sól

Sposób przygotowania

W moździerzu zgnieść razem czosnek z imbirem i ziarnami kolendry na jednolita masę, podlewając całość nieco wodą.
W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy, dodać nacięte wzdłuż chili i kurkumę, przemieszać, wlać pastę z czosnku, imbiru i kolendry, wsypać garam masalę i smażyć razem kilkadziesiąt sekund. Wlać mleczko kokosowe, gdy się zagotuje, dodać liście curry oraz pokrojone w kosteczkę pomidory bez skóry i pestek, dodać pokrojoną w koste rybę i dusić ok. 5 min., soląc do smaku. Dodać posiekaną natkę kolendry, podawać z ryżem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS