en

Kiełbaski w sosie piwnym i colcannon

Składniki

Colcannon:
500 g ziemniaków
100 g włoskiej kapusty
pęczek cebuli dymki
100 g startego cheddara
50 ml mleka
50 g masła
½ łyżeczki musztardy w proszku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Guiness gravy:
300 ml bulionu wołowego
125 ml piwa Guinness
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżeczki galaretki z czerwonej porzeczki
szczypta suszonego tymianku
12 surowych kiełbasek do smażenia
1 łyżka oleju
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Zacząć od przygotowania sosu: w rondlu z masła i mąki zrobić ciemną zasmażkę, rozprowadzić mocnym bulionem, wlać piwo, postawić na ogniu, dodać galaretkę i tymianek, zagotować, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, trzymać na małym ogniu, czasami mieszając.

Obrane ziemniaki ugotować do miękkości, posiekaną kapustę dusić na maśle, ziemniaki odcedzić, do garnka wlać mleko, zagotować, dodać ziemniaki i ugnieść na puree razem z kapustą, startym serem, musztardą w proszku, gałką muszkatołową, posiekaną dymką, doprawiając solą i pieprzem. Kiełbaski smażyć na gilowej patelni posmarowanej olejem, pod koniec smarując je miodem, by się skórka lekko skarmelizowała. Na talerzach układać colcannon, polewać je sosem, na to kłaść kiełbaski.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS