en

Klopsiki z suszoną żurawiną w sosie z białego wina

Składniki

400 g zmielonej cielęciny
2 kromki jasnego chleba
100 ml mleka
garść suszonej żurawiny
1-2 gałązki tymianku
1 starta cebula
sól
pieprz
1 jajko
150 g masła
kieliszek wytrawnego białego wina
100 ml śmietanki

Sposób przygotowania

Chleb namoczyć w mleku. Po odciśnięciu wraz z częścią żurawiny, częścią tymianku, solą, pieprzem, startą cebulą, całym jakiem dodać do mięsa. Wyrobić na gładką, puszystą masę. Uformować z mięsa zgrabne klopsiki. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić klopsiki, podlać białym winem. Dodać resztę żurawiny i tymianku. Podlać bulionem i śmietanką. Gotować aż sos zgęstnieje, podawać, doprawiając świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS