en

Kluseczki ziemniaczane - ritterzipfel

Składniki

600 g ziemniaków typu kulinarnego C
2 łyżki oleju
1 cebula
150 g szpeku lub wędzonego surowego boczku
100 g kiszonej kapusty
pęczek szczypiorku
2 żółtka
100 ml gęstej śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
150 g mąki ziemniaczanej
200 g klarowanego masła
2 ogórki konserwowe

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, zalać gorącą wodą, posolić i ugotować. Zgnieść na gładkie puree. Odstawić.
Na patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę gdy bedzie zeszklona dodać pokrojony w drobna kostkę szpek. Smażyc ok. 5 min. Kiszoną kapustę przesiekać. Do dużej miski przełożyć ziemniaczane puree, dodać cebulę ze szpekiem, drobno posiekany szczypiorek, żółtka oraz kapustę. Doprawić solą jeśli trzeba i zetrzeć gałkę muszkatołową. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto, jeśli jest zbyt luźne dodać mąkę ziemniaczaną. Z ciasta uformować podłużne kluseczki, panierując je w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, smażyć kluseczki na rumiano z każdej ze stron. Podawać na ciepło z ogórkami konserwowymi.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS