en

Knedle bułczane z wędzonym boczkiem i kurkami

Składniki

1 cebula
2 łyżki masła
4 czerstwe pszenne
100 g surowego wędzonego boczku
pęczek natki pietruszki
ok. 100 ml mleka
2 jajka
4-6 łyżek mąki 

sos
1 łyżka masła
500 g kurek
250 ml śmietany
pieprz
sól
pęczek szczypioru

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę pieczywo i drobniutko posiekany boczek oraz natkę pietruszki. Smażyć do lekkiego zrumienienia  pieczywa. Całość przełożyć do miski, zalać mlekiem rozbełtanym z jajkami, odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, wymieszać, nawilżonymi dłońmi formować knedle wielkości mandarynek. Gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min. Na rozgrzane masło wrzucić oczyszczone kurki, posolić, smażyć 5-8 min. Zalać śmietaną. Dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku pieprzem, podawać z ciepłymi knedlami. Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS