en

Knedle grysikowe w sosie szparagowym

Składniki

700 ml mleka
100 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
200 g grysiku (kaszy manny)
2 bułki typu kajzerki
sól
2 jajka

sos
1 pęczek białych szparagów
200 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietanki kremówki
sól
biały pieprz
pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Do gotującego mleka, dodać łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, wsypać grysik i gotować aż do jego miękkości. Odstawić do wystygnięcia. Na patelni rozgrzać masło, zrumienić na nim grzanki z bułek. Do dużej miski przełożyć grysik, grzanki, posolić, wbić jajka. Wyrobić na knedlową masę. Zwilżonymi rękoma formować nieduże kulki -  knedle. W garnku zagotować wodę, posolić i ugotować w niej knedle.
Szparagi umyć, obrać. Obierki zalać winem i gotować. Wywar przecedzić, dodać pokrojone w kawałki szparagi, gotować 5-7 min. Wlać śmietankę, zredukować sos.
Knedle podawać na ciepło z sosem szparagowym posypane posiekanym szczypiorkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS