en

Knedle serowe na smażonych buraczkach

Składniki

200 gsuchego białego chleba
4 łyżki mleka
1 cebula
2 łyżki oleju
4 łyżki masła
1 łyżka mąki
150 g górskiego sera
50 g gorgonzoli
2 jajka
4 buraki
łyżeczka kminku
3 łyżki oliwy
1 por (biała część)
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kostki suchego białego chleba wsypać do miski, wlać trochę mleka. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju. Wsypać nań drobno pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać do chleba wraz z masłem, na którym się smażyła. Ser górski i gorgonzolę pokroić w kosteczkę, dodać do chleba, wbić jajka, dodać posiekany szczypiorek, mąkę, nieco soli i pieprz. Wyrobić na gładką masę i pozostawić pod przykryciem.
Na patelni rozgrzać nieco oliwy, kłaść na niej dość cienkie plastry ugotowanych wcześniej w mundurkach i następnie obranych buraków. Smażyć z obu stron, posypać kminkiem i solą morską. Wyrabiać kluski i gotować je w osolonej wodzie. Usmażone plastry buraków wyłożyć na talerz tworząc „łóżeczko” dla klusek. Na kolejnej porcji masła zeszklić pory. Kluski wykładać na buraczane „łóżeczko”, na nie kłaść pory. Całość posypać szczypiorkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS