en

Knedle szpinakowe z orzechami i paseczkami dyni

Składniki

200 gczerstwego białego chleba
200 g świeżego szpinaku
2 jajka
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 – 2 łyżki mąki
gałka muszkatołowa
2 łyżki orzechów włoskich
kawałek dyni
1 łyżka oliwy
starty parmezan
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wodę osolić, zagotować, blanszować szpinak we wrzątku przez ok. 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą aby nie stracił koloru. Gdy liście trochę ostygną, wbić jajka i wszystko zmiksować na dość gładką masę. Przełożyć masę jajeczno – szpinakową do miski z suchym, pokrojonym w kosteczkę i trochę polanym wodą, chlebem. Wymieszać, pozostawić do nasiąknięcia chleba. Rozgrzać masło na patelni, dodać nieco oleju i dusić na nim drobno pokrojoną cebulę. Zeszkloną cebulę wraz z masłem przełożyć do chleba, dodać nieco świeżo startego parmezanu i odrobinę mąki (nie za dużo). Dokładnie wymieszać, trochę popieprzyć i pozostawić na 10 – 15 minut. Zamiast mąki można dać tartą bułkę. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową. Wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody. Na patelni rozgrzać pozostałe masło z oliwą, smażyć orzechy i paseczki dyni. Z liści szpinaku zrobić na talerzu „łóżeczko”, wyłożyć na nie knedle. Polać masłem z orzechami i dynią, posypać parmezanem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS