en

Knedle ze szpekiem i kiszoną kapustą

Składniki

Knedle:
100 gr tyrolskiej szynki (speck)
1 cebula
2 łyżki masła
200 gr czerstwego pszennego chleba
3 jajka
200 ml mleka
4 -5 łyżek mąki
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
szczypta suszonego majeranku
sól
pieprz

Kapusta:
200 gr tyrolskiej szynki (speck)
800 gr kiszonej kapusty
1 łyżka masła
1 łyżeczka kminku
1 duża cebula
2 liście laurowe
 gałązka jałowca lub kilka ziaren jałowca
250 ml bulionu wołowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Kapusta:
W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojony w kostkę szpek, podsmażyć, dodać przesiekaną kapustę, liście laurowe, lekko zgniecione ziarna kminku, rozgniecione jagody jałowca bądź gałązkę jałowca, wlać bulion, dusić og 1 godz. na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą, posolić i popieprzyć do smaku.

Knedle:
Do miski włożyć pokrojone w kostkę pieczywo. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać całość do pieczywa. Następnie dodać jajka rozkłócone z mlekiem, wymieszać i odstawić na 30 min. Dodać pokrojony w kostkę szpek, majeranek, posiekane szczypiorek i natkę, mąkę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i zwilżonymi dłońmi formować knedle wielkości mandarynki. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodać jeszcze nieco mąki. Knedle gotować w osolonym wrzątku ok. 15 min., podawać z kapustą.
 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS